Vnetljiv prah na delovnem mestu in kako preprečiti eksplozije

on
Categories: Nasveti in rešitve

70 % prahu, ki je prisoten v industriji je vnetljivega. Prisotnost tega prahu v proizvodnih oddelkih lahko povzroči bolj ali manj škodljive eksplozije (odvisno od njihove narave), ki se pojavijo, ko so izpolnjeni določeni pogoji, kot so:

 • Prah mora biti vnetljiv
 • Prah je treba razpršiti v zraku
 • Prah mora imeti velikost in razporeditev delcev, ki omogočata širjenje plamena
 • Koncentracija prahu (glede na zrak) mora biti v območju eksplozije
 • Oblak prahu mora priti v stik z virom vžiga
 • Oblak prahu mora biti v ozračju, ki lahko vzdržuje zgorevanje

Wine powders

Vrste prahu in njihove nevarnosti

Večina vnetljivega prahu spada v tri kategorije:

 • Naravni organski materiali (moka, les, tkanina, sladkor, premog, kakav v prahu, itd.)
 • Sintetični organski materiali (plastika, organski pigmenti, pesticidi, farmacevtske spojine, itd.)
 • Kovine (aluminij, magnezij, titan, cink, železo, itd.)

Njihova enostavnost vžiga ali hitrost zgorevanja se lahko od prahu do prahu precej razlikujeta, saj je nevarnost proizvoda odvisna od teh vrednosti. Indeksi, ki opisujejo te značilnosti, so bistvenega pomena za oceno tveganja.

Kako prepoznati in nadzorovati eksplozijski potencial prahu

Poznavanje parametrov prahu ki ga obdelujete, je potrebno za odpravo virov vžiga in omejevanje učinkov eksplozij, hkrati pa zmanjšati tveganja poškodb.

Glavni parametri za določitev eksplozivnosti prahu in s tem za poznavanje njegove nevarnosti, da bi sprejeli prave varnostne ukrepe, so naslednji:

KST

Pmax

MIE

MIT

Indeks KST

Indeks KST meri, kako uničujoč je prah, ko se eksplozija začne. To je enakovredno največjemu povečanju tlaka v okolju v eksplozijskih pogojih in se meri v bar.m/sek. Višja kot je vrednost KST, močnejša je eksplozija, ki jo povzroči prah.

Gorljivi prahovi so razvrščeni v enega od štirih razredov: St0, St1, St2, St3. Stopnja resnosti eksplozije narašča s številom razreda.

Material z ničelno nevarnostjo eksplozije (KST = 0) spada v razred St0.

Na primer, aluminijev prah ima indeks eksplozije KST 620 in je v razredu ST3, pšenica je v razredu ST1 z indeksom 112, tobak pa je tudi v razredu ST1, vendar z indeksom 12.

Pmax indeks

Indeks Pmax se uporablja za izračun, koliko škode lahko prah povzroči v zaprtem okolju. Merimo ga tako, da povečamo koncentracijo prahu v zaprti komori in izmerimo tlak eksplozije, dokler ni dosežen maksimum (za določitev največje možne škode).

Indeks MIE, minimalna energija vžiga

Indeks minimalne energije vžiga MIE označuje količino energije, ki je potrebna za vžig določenega prahu. Nekateri prahovi zahtevajo veliko energije za vžig, drugi pa se lahko vžgejo z veliko manj energije. Ko razpravljamo o eksplozivnem prahu, je treba upoštevati, da je indeks MIE povezan z velikostjo delcev: fini delci imajo običajno nižjo energijo vžiga, kot grobi prah.

Indeks MIE se običajno giblje od 1 mJ (milijoula) do 1000 mJ. Nižji kot je MIE, večja je nevarnost eksplozije, saj lahko celo nizek vhod energije sproži eksplozijo.

V naslednji tabeli je MIE naveden za vnetljive snovi, pomešane z zrakom. Za navedbo vira podatkov je navedena referenca. Vrednosti MIE so podane samo za orientacijo.

Indeks MIT, minimalna temperatura vžiga

Če oblak prahu pride v stik z vročo površino, se lahko sam vname in eksplodira. Indeks minimalne temperature vžiga MIT označuje najnižjo temperaturo, pri kateri bo vroča površina po stiku z njo vžgala oblak prahu ali plast prahu.

Za sistemske elemente, kot so sušilni stroji, je pomembno preverjanje minimalne temperature vžiga, da se prepreči eksplozija prahu zaradi stika z vročo površino. Notranja temperatura je običajno omejena na dve tretjini MIT, če se meri v stopinjah Celzija.

Na primer, prah z MIT 450°C bi zahteval najvišjo delovno temperaturo v procesu sušenja 300°C, kar daje varnostno mejo 150°C.

Oprema, kot so industrijski sesalniki, stroji in obdelovalna oprema, ki pridejo v stik z vnetljivim prahom, mora biti zasnovana tako, da prepreči uhajanje in čim bolj zmanjša izpust prahu v delovna območja, hkrati pa zagotovi največjo varnost.

Industrijski sesalniki za vnetljiv prah

Prah, ki se usede na delovne površine, je treba z rednim čiščenjem odstraniti. Potencialno eksplozivna območja ali oprema, vključno z industrijskimi sesalniki, morajo biti zasnovani tako, da varno zbirajo prah in opremljeni s sistemi za preprečevanje eksplozij. Delfin ponuja raznolike rešitve, ki ustrezajo potrebam vsakega podjetja:

– Sesalniki za eksploziven prah v ATEX conah in coni 20 v zaprtih prostorih

– Industrijske rešitve za inertiranje prevodnega in eksplozivnega prahu

INDUSTRIJSKI SESALNIKI CERTIFICIRANI ZA ATEX OBMOČJE

Industrijski sesalniki ATEX so izdelani tako, da delujejo v celoti v skladu z veljavnimi predpisi ATEX, kar zagotavlja maksimalno varnost delovanja, zahvaljujoč svojim tehničnim lastnostim:

 • Električni ali stisnjen zrak
 • Antistatični in absolutni filtri
 • Originalni ATEX certificirani motorji
 • Konstrukcija iz nerjavečega jekla AISI 304 ali 316
 • Električne komponente certificirane ATEX s strani proizvajalca

Ponudbo ATEX certificiranih sesalnikov si lahko ogledate »tukaj«