Učinkovita filtracija: ključni element industrijskih sesalnikov

on
Categories: Nasveti in rešitve

Med uporabo industrijski sesalnik dviguje prah, delce in materiale z različnimi lastnostmi zrn. Bistveno je, da sesalnik zadrži vse te materiale v sebi in prepreči njihovo ponovno vnašanje v okolje skozi izhodni zračni tok in da:

  • Ohranite čistočo okolja
  • Zaščitite zdravje delavcev: dihanje ali dolgotrajna izpostavljenost zelo finemu ali škodljivemu prahu (na primer kremenov prah/silicijev dioksid ali svinčen prah) neizogibno vodi do simptomov ali težav s kožo in dihali.
  • Odpravite vse vrste onesnaževanja a in upoštevate veljavne predpise.
  • Zmanjšate možnost eksplozije na nevarnih območjih ali v prisotnosti gorljivega prahu

Zato mora biti uporabljene naprave opremljena z ustreznimi filtrirnimi sistemi s postopno filtracijo, ki lahko blokirajo in zadržijo vse vrste prahu.

Primarni in absolutni filtri ter večstopenjska filtracija: Spoznajmo jih bliže

S toliko sesalniki in filtri je težko ugotoviti, kateri od teh vam bo resnično pomagal filtrirati prah in delce ter zagotovil popolno varnost na delovnem mestu. Tukaj pride naš vodnik.

Sesalniki Delfin so opremljeni z visokokakovostnimi filtri različnih vrst, odvisno od namena uporabe, za razliko od običajnih sesalnikov pa so industrijski sesalniki opremljeni z več kot enim filtrom, ki ustvarja zgoraj omenjeno “večstopenjsko filtracijo. “kjer se za zagotovitev učinkovite in varne filtracije kombinira več filtrov z različnimi funkcijami. Primarni ali glavni filter ima nalogo, da zbere večino sesanega prahu in materiala, preden ponovno vstopi v okolje. Ima dodatno funkcijo za zaščito motorja, ki preprečuje obrabo in težave.

Ti filtri za zbiranje prahu so lahko v razredu L, M ali H in se razlikujejo glede na uporabo, kot bomo videli kasneje.

Da bi zagotovil nadaljnjo filtracijo za zaščito najpomembnejših delov stroja, Delfin svoje sesalnike oskrbuje z absolutnimi filtri s certifikatom HEPA. Nameščeni blizu glave sesalnika zagotavljajo večjo zaščito motorja, podaljšujejo njegovo življenjsko dobo in zagotavljajo zbiranje celo potencialno nevarnega in drobnega prahu.

Ustrezni prah in filtri: kako izbrati?

Velikost delcev, ki tvorijo posesan material, je bistvenega pomena pri iskanju ustreznega filtra za uporabo v vašem sesalniku.

V skladu s standardom DIN -EN 60335-2-69 / 2015 in IEC 60335-2-69 / 2012 prah razvrščamo v tri glavne kategorije glede na največjo dovoljeno koncentracijo v delovnem okolju, preden postanejo škodljivi za uporabnike: razred L ( nizka), M (srednja) in H (visoka). 

Formulacija in razvrstitev:  

Kategorija L ≤ 1.0% Prahovi z največjimi dovoljenimi koncentracijami (MAC)> 1 mg / m³.

Predstavljajo zmerno tveganje za upravljavce in v tem primeru uporabljeni filter zadrži več kot 99% prahu z velikostjo delcev, večjih od 3 mikrone.

Class M < 0,1% Prah z največjimi dovoljenimi koncentracijami (MAC) ≥ 0,1 mg / m³.

Predstavljajo srednje tveganje, filter ujame več kot 99,9% prahu z velikostjo delcev več kot 1 mikron.

Class H < 0,005% Prah z največjimi dovoljenimi koncentracijami (MAC) <0,1 mg / m³. Predstavljajo veliko tveganje za zdravje, ustrezni filter zadrži več kot 99,995% prahu z velikostjo delcev več kot 0,18 mikrona (vključno z prahovi, ki povzročajo raka).

Kako razvrstiti filtre:

Glede na površino, ki zagotavlja določeno stopnjo filtracije, so filtri razvrščeni v kategorije L, M in H.

Različne klasifikacije kažejo, kateri sesalnik je najprimernejši za želeno uporabo.

Filter-sesalniki tipa L odstranijo 99% prahu velikosti 3 mikrona. Uporabljajo se v splošnih čistilnih napravah, kjer pridete v stik s prahom, ki ne predstavlja velike nevarnosti za zdravje, na primer prah iz mavca in prah za obdelavo lesa.

Sesalniki s filtrom tipa M, ki zajemajo 99% prahu z dimenzijami 1 mikrona, pokrivajo najrazličnejše namene in se uporabljajo predvsem v podjetjih, ki potrebujejo visoko učinkovitost filtracije, kot v živilski industriji, farmaciji in površinski obdelavi materialov. Najpogostejši posesani prahovi so prahovi keramike, plastike, barve in prahovi v prehrambeni industriji.

Sesalniki s filtrom razreda H ponujajo večjo filtracijsko zmogljivost kot prejšnji, sesajo in zajemajo do 99,995% prahu velikosti do 0,18 mikrona, na splošno se uporabljajo pri delu v okoljih z močno rakotvornim prahom, kot je svinec, ogljik, katran, nikelj, kobalt, baker in kremen.

Različni filtri za različne potrebe in uporabo

Zato skupaj analizirajmo različne vrste filtrov, ki jih ponuja Delfin, da zagotovimo, da delovno okolje ostane vedno čisto in varno. Pri izbiri filtra morate upoštevati tudi zračno obremenitev, ki jo bo filter prejel v sesalniku.

Ta številka se imenuje obremenitev enote filtra, kar pomeni, koliko zraka prehaja skozi filter pri polni vrtilni frekvenci motorja. Rezultat dobimo z delitvijo pretoka zraka s površino filtra (m3 / h / m²), vsi izidi, nižji od 200, pa so pozitivne vrednosti.

Zvezda filter iz poliestra

To je eden najpogostejših filtrov na področju industrijskega sesanja, zahvaljujoč svoji visoki filtraciji in veliki površini (14, 16 ali 20 žepov), odvisno od sesalnika ali potreb na terenu.

Poliester kartuša filter

Kartušni filter je filter, ki se pogosto uporablja v sesalcih z generičnimi aplikacijami, kot so MTL 202, Pharma in 301 DUST. Omogoča varno sesanje materialov nad 1 mikron. Odvisno od uporabe se lahko izvede v nagubanem papirju, s sintetičnimi izdelki ali s PTFE prevleko za lažje odstranjevanje ujetega prahu.

Antistatični filter

Je filter, podoben prejšnjim, vendar vsebuje v notranjosti žično mrežo, ki ustvarja kontinuiteto s sesalnikom in preprečuje ustvarjanje nakopičenega elektrostatičnega naboja. Idealen za sesanje materialov, ki lahko ustvarjajo statično elektriko, s posledičnim ustvarjanjem isker. Obvezno pri sesanju na nevarnih območjih ali odstranjevanju prevodnih materialov.

Filter s PTFE prevleko

Filter s premazom Polytetrafluoroethylene (okrajšan PTFE) je zasnovan za aplikacije, ki pridejo v stik z zamašljivim/lepljivim prahom: membrana, s katero je prevlečen, olajša odstranjevanje prahu, zaradi česar ta med čiščenjem filtra lažje odpade.

Absolutni HEPA filter

HEPA pomeni “high efficiency particulate air”. Filtri te kategorije imajo v sesalnikih bistveno funkcijo, saj zajamejo večino onesnaževalcev okolja, preden dosežejo glavo motorja in zagotavljajo visoko stopnjo čistoče izhodnega zraka. Imajo učinkovitost filtriranja 99,995% pri 0,18 mikrona. Absolutni filter je vedno nameščen kot sekundarni filter, da ustavi prah ali ostanke, ki so obšli zaščito primarnega filtra, preden pride do glave motorja in izstopi iz sesalnika.

Filter vreče

Uporabljajo se v manjših sesalnikih, da zajamejo običajni in grob prah. Na svoji notranjosti imajo kovinsko mrežo, zaradi česar so antistatični. Zagotavljajo varno odstranjevanje prahu in preprečujejo stik operaterja s prahom.

PPL filter vreča

Posebna polipropilenska mreža (PPL) omogoča filtriranje tekočin in zaščito pred penami in drugimi trdnimi predmeti, ki so posesani. Na voljo za filtracijo do 100 mikronov.

OWR filter

Splošno imenovan hidro-odbojni filter je bil ustvarjen za zaščito motorja pred oljnatimi meglicami, ki lahko med odvajanjem zraka premagajo običajne primarne filtre in sčasoma dosežejo motor sesalnika. Ta filter se pogosto uporablja za uporabo v kovinarski industriji.

Filter z aktivnim ogljem

Filter s posebno zmogljivostjo, da lahko ujamete slabe vonjave in prepreči njihovo širjenje v okolico.

NOMEX filter

Nomex filtri so obdelani tako, da prenesejo temperature do 200°C. Uporabljajo se v aplikacijah, kjer je izdelek, ki ga želite odstraniti, mešan z zelo vročim zrakom, na primer v pekarnah ali v okoljih, ki delajo z vročimi pečmi.

Filter zraka za hlajenje motorja 

Prisoten v glavi motorja poskrbi, da je zrak za hlajenje čist, preden pride do motorja. Ponuja dodatno zaščito motorja in preprečuje nevarnost poškodb.

Čiščenje in vzdrževanje

Vse funkcije filtriranja, ki smo jih opisali zagotavljajo visoko učinkovitost v različnih aplikacijah. Vendar pa mora biti sesalnik opremljen z integriranim sistemom za čiščenje filtrov, ki je primeren za priložene filtre, da bi sčasoma ohranili konstantno raven učinkovitosti sesanja / vakuma.

Sistemi za čiščenje filtrov so nameščeni znotraj sesalnika in uporabnik ne potrebuje demontaže filtra. Razdeljeni so v tri makro kategorije:

Ročni, polavtomatski in avtomatski mehanski sistem.

Vse, kar smo opisali do sedaj nakazuje kako Delfin svoje sesalnike opremlja s kakovostnimi filtri, da zagotovi visoko stopnjo filtracije in higiene, hkrati pa zagotavlja kakovost dela in varnost uporabnikov.