Sesanje prahu aluminija

on
Categories: Nasveti in rešitve

Prednosti aluminija

Aluminij je ena najpogosteje uporabljenih kovin v različnih panogah, od embalaže za živilsko industrijo do letalske in vesoljske industrije. Ta material zaradi svoje lahke obdelave in odpornosti omogoča nešteto uporab. Pravzaprav je zaradi ogromne zlitine, ki jo lahko izdelamo z aluminijem, značilnosti te kovine spremeniti na več načinov, odvisno od vaših posebnih potreb. Lahki, z majhnim magnetizmom in malo nagnjenim k iskanju iskre, je aluminij prisoten v skoraj vseh panogah. Vendar pa je situacija popolnoma drugačna, ko je ta material na voljo kot aluminijevi delci ali prah, ki so zelo eksplozivni.

Aluminijast prah je vnetljiv

Medtem, ko imajo aluminijasti masivni bloki ali palice tanko oksidno plast, ki ovira difuzijo kisika in tako preprečuje kemične reakcije, ki bi lahko povzročile škodo, se aluminijasti prah, ki ima nižjo površino, nagiba in se zato zelo enostavno gori. Največja napaka, ki jo lahko naredite, je, če aluminij štejete za neškodljiv material, ne da bi pri tem upoštevali njegove lastnosti kot prah.

Sledi pet najpomembnejših vidikov, ki jih morajo vsi delavci, zlasti tisti, ki delujejo v inženirski in predelovalni industriji, prehrambeni industriji, farmacevtski industriji in gradbeništvu, upoštevati pri uporabi strojev, ki delujejo z aluminijem ali proizvajajo odpadke aluminija.

Pet najnevarnejših vidikov o aluminijev prahu

  • prah iz aluminija zlahka reagira s kisikom pri sobni temperaturi, zato mora praktično vsako delovno mesto, ki deluje z aluminijem ali proizvaja aluminijaste odpadke, sprejeti varnostni načrt.
  • Manjši, kot so delci aluminijevega prahu so večje v nevarnosti eksplozije ali požara v obratu. Delci, manjši od 100 mikronov, veljajo za nevarne. Kdor dela na primer v farmacevtskem laboratoriju, kjer se uporablja aluminijev hidroksid, mora zagotovo uporabljati industrijske sesalnike z visoko učinkovitostjo filtracije, da se izogne ​​kakršni koli nesreči.
  • Veliki delci so še nevarnejši, saj je njegova hitrost zgorevanja večja. Niso redki, da so eksplozivni prahi enakomerni, zato se sigurno delci aluminija večjih velikosti, ki veljajo za “varne”, pomešajo z majhnimi delci mikronov. Rezultat tega je veliko tveganje eksplozije, skupaj z visoko stopnjo gorenja.
  • Ko je odstotek kisika v ozračju med 10% in 15%, se ogenj hitreje širi; višja koncentracija kisika spodbuja eksplozije, ki veljajo za silovite. Mnogo lažje se je izogniti kopičenju prahu iz aluminija s pravilnim vzdrževanjem, kot spremeniti koncentracijo kisika.
  • Ko je v stiku z vodo, aluminij sprošča toploto in vodik, zato lahko že najmanjše kopičenje aluminijastega prahu postane vir toplote, ki lahko povzroči eksplozijo. Če sesate vodo in aluminij, morate uporabljati sesalnike s certifikatom ATEX ali sesalnike, ki omogočajo učinkovito ločevanje suhega od tekočih materialov.