Največje tveganje za živilsko industrijo predstavlja kontaminacija hrane. Preprečevanje morebitne mikrobne in navzkrižne kontaminacije je bistvenega pomena, da se izognemo plačilu hudih gospodarskih sankcij s katerimi se soočajo tisti, ki ne spoštujejo pravil GMP (Good Manufacturing Practice) ali ne uporabljajo protokola HACCP pri vzpostavljanju proizvodnih procesov.
V prehranskem sektorju je prednostna naloga preprečevanje kontaminacije hrane.
Čiščenje opreme in delovnih orodij je nedvomno najboljši preventivni ukrep, industrijsko sesanje pa je kot nalašč za to delo. V pekarnah in slaščičarnah pogosto obstajajo ostanki, ki lahko kontaminirajo naslednje serije. Glavno orodje za proizvodnjo kruha in hrane je industrijska peč, vedno pa jo je potrebno natančno očistiti, da se zagotovi izdelke najvišje kakovosti. Čiščenje industrijskih peči je dejavnost, ki jo je treba izvesti hitro in varno.
Čiščenje industrijske pečice je večinoma tvegano zaradi dveh razlogov:
– visoke temperature v pečici in materiala, ki ga je treba odstraniti (na primer drobtine, ki lahko dosežejo 250°C)
– globina pečice, ki jo je brez pravega orodja nemogoče temeljito in učinkovito očistiti
Video prestavitev si oglejte TUKAJ