ATEX Sesalniki – vodič

on
Categories: Nasveti in rešitve

Kako izbrati pravi sesalnik ATEX po predpisih? Današnja regulativna ureditev, sestavljena iz nacionalnih in evropskih predpisov, zagotovo ne olajša dela varnostnih inženirjev, vzdrževalcev in vseh tistih oseb, ki so odgovorne za zagotavljanje varnosti v podjetju. Namen tega opisa je osvetliti in olajšati razumevanje direktive ATEX glede industrijskih sesalnikov.

Zato bomo analizirali:

Kaj je uredba ATEX in kje se uporablja?

Območja tveganja ali verjetnost tveganja

ATEX sesalnik: kakšne funkcije mora imeti?

ATEX Delfin sesalniki

Kaj je uredba ATEX in kje se uporablja?

ATEX izhaja iz zveze francoskih besed ATmosphères in EXplosibles in je koda, ki združuje dve direktivi Evropske unije o varnosti. Prva direktiva 94/9 /EU ureja uporabo opreme in strojev na območjih s tveganjem eksplozije. Zlasti je namenjen proizvajalcem opreme, ki urejajo tehnične varnostne značilnosti, ki jih morajo imeti za delovanje v različnih območjih tveganja. Druga je 2014/34 /EU, ki zadeva varovanje varnosti in zdravja delavcev v potencialno eksplozivnih atmosferah. Zato se nanaša na podjetja, ki imajo v njih tvegana območja.

Kje se uporablja uredba ATEX?

Direktiva, ki je začela veljati leta 1996 in je postala obvezna leta 2003 za vse države Unije, nalaga potrdilo ATEX za vse stroje, ki se tržijo v Uniji sami, ne glede na kraj proizvodnje in veljavne predpise, če so nameščeni v krajih z nevarnost eksplozije.

Kje je mogoče ustvariti območje tveganja ATEX?

Čeprav je splošno mnenje, da težava, povezana z eksplozijami, skrbi samo za petrokemično, rafinerijsko in farmacevtsko industrijo, v resnici vprašanje zadeva nešteto drugih sektorjev in podjetij, ki niso nujno velika.

Glede na nekatere pogoje prav tako lahko materiali, kot so moka, prah iz lahkih kovin, les, usnje, ogljikova vlakna, seme, sladkor, papir, karton, odpadki in gorljive organske spojine, povzročijo eksplozije.

V zadnjem desetletju so se v nacionalnih in mednarodnih podjetjih zgodile različne tragedije, ki so pogosto zelo resne. Pomislite samo na eksplozivnost silosov za shranjevanje žit iz leta 2007 v Molino Cordero di Fossano (v Piemontu, Italija), v katerih je življenje izgubilo 5 ljudi, ali ob katastrofi leta 2008 v cesarski rafineriji sladkorja v Gruziji (ZDA), v katero štejejo žrtve prispelo celo 14 mrtvih in 42 ranjenih.

V obeh primerih so do eksplozij prihajale zaradi napačnega upravljanja prahu in slabega čiščenja sistemov, kar je dolgoročno dalo možnost eksplozije in eksplozije.

Območja tveganja in verjetnosti območja, ki mu grozi eksplozija

Tveganje eksplozije je opredeljeno in izmerjeno kot razmerje med delovnim časom v letu in urami, v katerih bo verjetno nastala eksplozivna atmosfera, zato govorimo o verjetnosti, da se bo ta zgodila.

Območje tveganja 365-dnevno tveganje ATEX

Cona 0/20 Več kot 1000 ur

Cona 1/21 V 10 urah do 1000 ur

Cona 2/22 Nad 0,1 ure do 10 ur

Zato bomo na tveganih območjih ATEX razdelili na naslednji način:

Cona 20 (prah): mesto, kjer je eksplozija v zraku v obliki oblaka vnetljivega prahu v zraku stalno, dolgo ali pogosto (npr. rezervoarji, silosi, cikloni in filtri – sistemi, ki v notranjosti mešalniki, brusilniki, sušilniki, oprema za pakiranje, itd.).

Cona 21 (prah): kraj, kjer je verjetno prisotna eksplozivna atmosfera, v obliki oblaka vnetljivega prahu v zraku, občasno med običajnim obratovanjem.

Cona 22: kraj, v katerem eksplozija eksplozije v obliki oblaka vnetljivega prahu v zraku med običajnim delovanjem verjetno ne bo nastala, vendar, če se ta pojavi, vztraja kratek čas.

Cona 0 (plini, pare, meglice): kraj, kjer je eksplozija ozračja neprestano ali dalj časa zaradi prisotnosti plina.

Cona 1 (plini, pare, meglice): mesto, kjer je med običajnim delovanjem možno eksplozivno ozračje zaradi prisotnosti plina.

Cona 2 (plini, pare, meglice): kraj eksplozivne atmosfere zaradi prisotnosti plina med običajnim delovanjem ali, če se to zgodi, je možno biti prisoten le redko in za kratek čas.

ATEX sesalnik: kakšne funkcije mora imeti?

Katere so torej značilnosti, ki jih mora imeti sesalnik varen za uporabo na območju nevarnosti ATEX?

ATEX sesalnik mora biti v skladu z konstrukcijskimi logikami, ki preprečujejo nastanek virov vžiga. Aspirator mora zato preprečevati nastanek statične elektrike (z ozemljitvijo, antistatičnimi filtri in antistatičnimi pripomočki za aspiracijo), pregrevanjem motorjev (s posebnimi certificiranimi motorji) in drugimi previdnostnimi ukrepi.

Vsi ATEX sesalci v prodajnem katalogu Delfina izpolnjujejo in presegajo varnostne zahteve, ki jih postavljajo predpisi, vedno pa so opremljeni z motorji s certifikatom ATEX (velja za cono 21).

ATEX industrijski sesalniki in ATEX Delfin centralizirani sesalni sistemi

Delfin skozi nadzorovan proizvodni postopek več kot 25 let gradi industrijske sesalnike ATEX in centralizirane sisteme za odvzem ATEX, da bi aspiratorjem zagotovil varno in certifikate. Zahvaljujoč več kot 20 certificiranim modelom (vključno s štirimi ATEX sesalci s stisnjenim zrakom, ponudba AIREX) Delfin lahko vedno ponudi pravo rešitev, ne samo glede varnosti, temveč tudi glede zmogljivosti in velikosti glede na posebno uporabo.

Vsi sesalniki Delfin ATEX imajo naslednje standardne tehnične lastnosti:

Standardni antistatični filtri razreda M (učinkovitost 1 mikrona)

Antistatični filtri razreda M in dodatni filtri razreda H (HEPA ali absolutni) za sesalnike ATEX Zone 21.

Motorji certificiranega porekla ATEX

Konstrukcija iz nerjavečega jekla AISI 304 ali 316 (da, serija za linijo AIREX)

Električne komponente ATEX, ki jih je potrdil proizvajalec

Zaščitna kapa za varno čiščenje filtra, brez razprševanja in prahu v okolju

Vgrajen sistem za čiščenje filtrov, avtomatski ali ročni, odvisno od modelov

Delfin poleg mobilnih industrijskih vakuumov ATEX že leta dobavlja certificirane centralne sesalne sisteme ATEX industrijam v prehrambeni industriji (mlini, industrije, pekarne itd.), kemični in farmacevtski industriji.

Če torej morate kupiti ATEX sesalnik za mobilno čiščenje laboratorijev ali proizvodnih linij, namesto da načrtujete centralni sesalni sistem za celoten obrat, kontaktirajte nas in predlagali bomo ustrezno rešitev.

Naši prodajni inženirji vam bodo znali svetovati o pravem sesalniku ATEX in vas vodili pri izbiri najboljše sesalne rešitve za vaše podjetje.