Uporaba mobilnih grelnikov zraka v kmetijstvu

on
Categories: Nasveti in rešitve

Grelniki zraka so uporabni na številnih področjih kmetijskega sektorja. Hitra namestitev, nizki obratovalni stroški in visoka učinkovitost so le nekatere prednosti, zaradi katerih so postali prednostna vrsta opreme za ogrevanje skladiščnih in živinskih objektov.

Grelniki zraka niso samo priročni za zvišanje temperature v kmetijskih zgradbah, lahko se uporabljajo tudi za sušenje zelenjave, ogrevanje delovnih prostorov in drugo. Ker je kmetijska industrija močno prizadeta in občutljiva na sezonske spremembe, bo ogrevanje potrebno le za kratek čas. Zaradi tega so prenosni grelniki zraka idealna rešitev.

Ne kateri koli grelec zraka

Ne gre pa le za iskanje prenosnega grelnika. Odvisno od tega, kje se uporablja, bo moral izpolnjevati določene zahteve ali pa se bo pokvaril ali pa preprosto ne bo opravil dela pravilno. Na primer, grelniki zraka v hlevih ali skladiščih pridelkov običajno posesajo veliko količino umazanije in prahu. Izpostavljeni so tudi strupenim plinom, vključno z amoniakom (predvsem v hlevih). Kmetje na teh območjih uporabljajo veliko več čistil in razkužil. Vse to so dejavniki, ki negativno vplivajo na zmogljivost in življenjsko dobo grelnika zraka. Prav tako so razlog, zakaj je ključnega pomena izbira enot iz zelo trpežnih komponent in uporaba visokokakovostnega potrošnega materiala, kot so zračni filtri in filtri za gorivo.

Podjetje SAS Trade d.o.o. ponuja izbor naprav Master, ki delujejo na nafto ali plin (LPG in zemeljski plin), ki jih kmetijska industrija po Evropi uspešno uporablja že leta. Ti vključujejo grelnike na diesel gorivo (kurilno olje), ter z vgrajenim dimnikom izpušnih plinov ali brez njih in plinske grelnike.

Spodaj na kratko opisujemo, kako lahko grelniki pomagajo na različnih področjih kmetovanja, to je sušenja žita, vzreji perutnine in prašičereje, ter pri skladiščenju kmetijskih proizvodov.

Sušenje zrn in semen

Kmetje se že desetletja opirajo na isto tehnologijo sušenja žitnih zrn z grelniki zraka. Raven vlažnosti zrn za prodajo ne sme presegati 15%. Ko so sveže nabrana, je raven vlage okoli 30% zato je potrebno sušenje.

Sodelovali smo pri tovrstnih projektih, kjer pridelovalec uspešno posuši izdelke v enostavno pripravljenih sušilnicah, ki so za ta namen prilagojena z namestitvijo cevi za vroč zrak ali talnih kanalov za distribucijo vročega zraka.

Primer indirektnega grelnika Master BV 290 je bil postavljen zunaj stavbe. Pihajoč vroč zrak v ogromen ventilator, ki transportira zrak naprej v kanal med prostori, kjer se sušijo žitna zrna. Temperatura v tem kanalu je običajno 30-35°C. Od tam se vroč zrak porazdeli v ozke talne kanale. Na čas, ki je potreben za dosego želene ravni vlage v zrnu, vplivajo številni dejavniki, vendar smo videli primere dveh sušilnic normalne velikosti, pri katerih sta dva grelnika zraka z močjo 81 kW dosegla to raven v enem tednu. V tem primeru sta grelnika izločila približno 600 litrov vode/24 urah.

Perutnina in prašičereja

Kmetje po vsem svetu se dobro zavedajo pomena spreminjanja pogojev, v katerih je treba gojiti domače živali, in dejstva, da jih ni mogoče vedno dobiti brez pomoči določene opreme in znanja. Pogoji pomembno vplivajo na zdravje, prehrano, rast in nazadnje tudi na kakovost končnih pridelkov, zato je njihova pravilna uporaba dobra tako za živali, kot za podjetja. Pomemben del tega procesa je zagotoviti dobro prezračevanje in ustrezne ukrepe za nadzor temperature.

Za rejo prašičev je ohranjanje optimalnih klimatskih razmer ves čas nepogrešljivo za pridelavo visokokakovostnega mesa ob minimalnih stroških. Glede na obdobje odraščanja prašiči zahtevajo zelo različne temperaturne pogoje, da je vzreja optimalna. Pri boksih za novorojene pujske mora biti optimalna temperatura v prvih dneh relativno visoka. Ker pa pujsek pridobiva na teži, lahko temperaturo znižamo. Natančne zahtevane temperature so odvisne tako od velikosti in starosti pujsov, kot od vrste tal (slama, beton, perforirana kovina ali drugo). Poleg tega popolnoma odrasli prašiči običajno odraščajo pri temperaturah, ki so nekoliko višje kot pri brejih svinjah.

Perutnina ima tudi posebne zahteve glede temperature. Prvih pet dni po izvalitvi je treba piščance vzdrževati pri temperaturi 35°C. Nato lahko temperaturo znižamo na okoli 22°C. Pomembno je upoštevati, da so piščanci izjemno občutljivi na spreminjajoče se razmere – hitra temperaturna nihanja lahko povzročijo znatne izgube in oslabijo živali. V perutninarstvu se uporabljajo različni modeli grelnikov zraka, odvisno od obsega reje in površine farme. Največkrat so to direktni oljni grelniki (B 150, B 360), mobilni grelniki z dimnikom (BV 170, BV 290) ali stacionarni grelniki.

Skladiščenje kmetijskih proizvodov

Številne kmetijske pridelke je treba hraniti tudi pri določenih temperaturah, da se ne poškodujejo. V jesenskih in zimskih razmerah na hladnih območjih lahko pridelek zmrzne in se pokvari, če ga hranimo v neogrevanem objektu. V teh mesecih lahko prenosni grelniki zraka kmetom pomagajo zvišati temperaturo, ne da bi morali namestiti zapleten in drag sistem ogrevanja.

V zadnjem primeru je velika kmetija potrebovala začasno ogrevanje skladišča krompirja in čebule. Tu gredo pridelki skozi tako imenovano fazo utrjevanja, med katero je ohranjanje prave temperature in vlažnosti bistveno za kakovost končnega proizvoda. V ta namen so bile v shrambo nameščene različne naprave, vključno z ventilatorji in grelniki. Optimalno temperaturno območje je od 15 do 16°C. V obravnavanem primeru sta bila nameščena dva sistema, ki uporabljata prenosne plinske grelnike, ki so lahko opremljeni tudi z dodatnim sobnim termostatom za samodejno uravnavanje notranjih temperatur. Enote so bile enakomerno razporejene, tok toplega zraka pa je bil usmerjen proti ventilatorjem, ki so nato usmerjali tok zraka v shranjeno zelenjavo.

Če želite izvedeti več o tem, kako vam lahko naši grelniki zraka pomagajo nadzorovati temperaturo zraka v gospodarskih objektih, se pogovorite z našo ekipo.

Ponudbo Master grelnikov zraka pa lahko najdete na povezavi >s klikom<