Kje najdemo stenice – ali jih lahko preprečimo?

on
Categories: Nasveti in rešitve

Okužba s stenicami in ostalimi škodljivci se dogaja v več različnih okoljih. Ta članek ponuja več informacij o najpogosteje okuženih območjih in kakšen najbolj učinkovit način zatiranja škodljivcev.

Hoteli in prenočišča

Najpogostejši škodljivec v hotelih je stenica (Cimex lectularius). Podnevi se gnezdi v šivih vzmetnic, v okvirjih vrat in oken, preprog, okenskih plošč in okvirjev za slike, pa tudi v lesenih pohištvenih spojih. Ponoči pa prihaja iz svojih skrivališč, da se hrani.

Zaradi razlogov preventivnega in zgodnjega odkrivanja priporočamo občasno namestitev pasti v hotelske sobe za odkrivanje stenic. Poleg tega je dobro kombinirati to z občasnimi toplotnimi obdelavami posameznih hotelskih sob, da se boste znebili stenic, ki so ušle v druge sobe. Iz istega razloga, če odkrijete stenice, vedno opravite toplotno obdelavo v prizadetih prostorih in vseh sosednjih prostorih. Tudi zapiranje poti za izhod z lepilnimi trakovi je ključnega pomena. Po postopku dezinsekcije s toploto je treba v prostorih postaviti pasti, da zaznajo morebitno prisotnost preživelih stenic.

Hoteli, ki trpijo zaradi napadov stenic, tvegajo ugled pri ugledu in posledično izgubijo kupce in prihodek. Da ne omenjamo odškodninskih zahtevkov, za katere so poročali, da so dosegli vrtoglave zneske.

Bolnice

Podobno kot v hotelih je tudi v bolnišnicah in domovih najpogostejši škodljivec stenica. Mesečni posegi za zatiranje stenic so potrebni pri temperaturah, ki dosežejo 50-60 ° C v vsaki razpoki in v vsaki sobi. Kot v hotelih, bodo stenice poskušale pobegniti v druge sobe. Kot preventivni poseg je potrebno zapiranje poti za pobeg z lepilnimi trakovi.

Po postopku dezinsekcije s toploto je treba v prostorih postaviti pasti, da zaznajo morebitno prisotnost preživelih stenic.

Letala in vlaki

Vse več letalskih in vlakovnih potnikov se pritožuje zaradi ugrizov stenic, ki ne omejujejo življenje samo v spalnicah. Pravzaprav utesnjena letala in vlaki, ki jih obiskuje izjemno veliko različnih potnikov, ki potujejo s prtljago, nudijo popolno nastavitev za stenice. Na letalih in vlakih se stenice skrivajo v prostorih in razmikih med blazinami in sedeži, v stenah in v skladiških prtljage. Aktivne bodo, kadar bodo na krovu potniki. Potniki lahko sami sprejmejo protiukrepe, da se izognejo ugrizom, vendar se letalske in železniške družbe izogibajo temam o stenicah, ker lahko škodi njihovemu poslovnemu ugledu in povzroči tožbe.

Za razliko od dezinsekcije s kemikalijami je izkoreninjenje stenic s toploto 100% učinkovito pri ubijanju v kateri koli življenjski fazi od jajčec do odraslih stenic. Toplotna obdelava je tudi hitrejša od kemikalij in ni potrebno naknadno čiščenje.

Kot preventivni ukrep se priporočajo občasni tretmaji s toploto.

Reševalna vozila, policijska vozila in kombiji

Okužbe z žuželkami v reševalnih vozilih, policijskih vozilih, taksijih, kombijih in ostalih vozilih je zelo težko zatreti z insekticidom za boj proti škodljivcem, ker lahko žuželke izginejo ampak odložijo jajčeca. Toplota prodre v vsa območja, ki pobije vse življenjske stopnje žuželke. Pršice so najpogostejša vrsta škodljivcev v vozilih. Priporočamo zdravljenje s podaljšano vročino dve uri pri 50-60 ° C. Policijska vozila in kombiji se pogosto uporabljajo za prevoz ljudi z nizko higiensko stopnjo. Žuželke jih zlahka okužijo. Vročina lahko hitro očisti avtomobile ali kombije in tako uniči vse žuželke in jajca.

Zaradi toplotne dezinsekcije je vozilo lahko takoj spet v uporabi – če je postopek izveden pravilno je učinkovitost 100%.

Prašičje farme, piščančje farme in druga podjetja za proizvodnjo hrane

Nadzor muh, ščurkov, stenic in drugih žuželk je pomemben kjer koli v industriji proizvodnje hrane iz higienskih razlogov, med drugim tudi zato, ker lahko prenašajo bolezen na živali. Primeri vključujejo farme prašičev in piščančje farme, za katere je bilo dokazano, da imajo negativne posledice za zdravje, dobro počutje in odraščanje živali.

S toplotno obdelavo za razkuževanje hroščev je možno ubiti vse hrošče in njihova jajčeca med eno generacijo prašičev ali piščancev ali drugo ali kadar so vse živali zunaj in zunaj objekta, ne da bi morali prostore in osebje izpostavljati strupenim kemikalijam. Toplota prodira globoko v strukturo kmetije in, ko približno dve uri doseže trajne temperature od 50 do 60°C, uniči vse hrošče in jajca.

Antične preproge

Antične preproge lahko preživijo potrese, vojne in številne druge izzive. Toda drobni hrošči, stenice in drugi škodljivci lahko zelo hitro poškodujejo ali pokvarijo veliko naložbo.

Stenice in ostali insekti pogosto odlagajo jajčeca na hrbtni strani preprog, tako da je to mesto za kontrolo. Nežnejši način razkuževanja krhkih preprog je, da strokovnjak izvaja nadzorovano toplotno obdelavo. V nasprotju s kemikalijami odvzame odrasle žuželke, ličinke, pa tudi jajčeca – in za seboj ne pušča strupenih in potencialno škodljivih ostankov.

Leseni čolni

Toplota se lahko uporablja za poglobljeno iztrebljanje lesenih hroščev in drugih parazitov, ki uspevajo na lesu. Lesevi hrošči puščajo za seboj lesni prah kot znak svojih dejavnosti. Skupaj z majhnimi luknjami v pritrjeni leseni konstrukciji.

Ogrevanje lesene konstrukcije, dokler približno dve uri ne doseže stalnih temperatur 50-60 ° C, izniči ličinke, hrošča in jajca.

Kontejnerji za prevoz lesa

Prevoz lesa pogosto pomeni prevoz žuželk v tujino, kar je lahko nevarno za les ali kmetijstvo. Z EKO toploto je mogoče ubiti vse hrošče v lesu.

Zabojniki za prevoz hrane

Zabojniki za hrano, ki vsebujejo blago, kot sta sadje in zelenjava, morajo biti iz sanitarnih in zdravstvenih razlogov popolnoma brez hroščev in insektov. Uporaba kemikalij je prepovedana, saj bi vplivala na hrano.

Uporaba toplote pa je idealna, saj omogoča ubijanje vseh hroščev, preden katero koli hrano naložite v kontejnerje.

Vojašnice, domovi in zaporniške celice

Novi gostje v spalnicah lahko nosijo s seboj neželene insekte. Hitro bo okuženo celotno stanovanje. Toplota je hiter in varen način za izkoreninjenje ali preprečevanje razvoja insektov.

Pekarne, industrijske kuhinje, restavracije, picerije ali saloni sladoleda

Moli, ki pripadajo družini Lepidoptera in moki, uspevajo v okoljih, kot so mlinci, pekarne in skladišča v profesionalnih kuhinjah. Jajca odložijo v moko, ki je nato s prostim očesom nevidna. Podjetja tvegajo globe in zapiranja lokalnih oblasti in zdravstvenih inšpektorjev, kar jim lahko zelo drago. Priporočljivo je, da v prostorih namestite stalne pasti, da poudarite prisotnost teh žuželk in hroščev. Tudi skrbno čiščenje proizvodnih površin in spremljanje razmer žal še vedno nista dovolj.

Uporaba kemikalij v okolju, kjer se hrana proizvaja in skladišči, kot je bilo že omenjeno, ni samo škodljiva za hrano in ljudi, ampak tudi ne rešuje težave v celoti. Prav tako ni mogoče izvesti obdelave s „strupenimi plini“, saj so te sobe običajno nameščene v stanovanjskih stavbah, hrano pa je treba vnaprej odstraniti in vsak stroj nato sprati.

Idealna rešitev je uporaba nenehnega vročega zraka, saj lahko popolnoma očisti proizvodno okolje, ne da bi posegal v druge materiale in opremo, ki so prisotni v prostorih in okolici.

Pekarne, menze, restavracije, picerije ali slaščičarne

Moli in ostale žuželke stanujejo v okoljih, kot so mlini, pekarne in skladišča v kuhinjah. Jajčeca odložijo v moko, ki je nato s prostim očesom nevidna. Podjetja tvegajo globe in zapiranja s strani zdravstvenih inšpektorjev. Priporočljivo je, da v prostorih namestite stalne pasti, da poudarite izvajanje kontrolo prisotnosti teh žuželk in hroščev. Tudi skrbno čiščenje proizvodnih površin in spremljanje razmer žal še vedno nista dovolj.

Uporaba kemikalij v okolju, kjer se hrana proizvaja in skladišči, kot je bilo že omenjeno, ni samo škodljiva za hrano in ljudi, ampak tudi ne rešuje težave v celoti. Prav tako ni mogoče izvesti obdelave s „strupenimi plini“, saj so te sobe običajno nameščene v stanovanjskih stavbah, hrano pa je treba vnaprej odstraniti in nato vsako napravo očistiti/sprati.

Idealna rešitev je uporaba nenehnega vročega zraka, saj lahko popolnoma očisti proizvodno okolje, ne da bi posegal v druge materiale in opremo, ki so prisotni v prostorih in okolici.

Master naprave za zatiranje stenic https://www.sastrade.si/dezinsekcija-s-toploto/